МАУСЫМДАРДА АДАМ ОРГАНИЗМІНЕ ҚАНДАЙ ТАҒАМ ПАЙДАЛЫ

  • Әр маусымда адамның денсаулығы жаңа ауа-райына бейімделеді екен. Сол сияқты қыстан шыққан адамның денсаулығына қажетті витаминдердің жетіспеуі мүмкін.
    Төмендегі ақпараттар арқылы көктем мезгілінде ағзаңызға қажетті қоректер жайында бірнеше деректер ұсындықЦитрус

    Апельсин, мандарин, лимон, помелос, грейпфрут — бәрі осы көктемде Сіздің тоңазытқышта болуы керек жемістер. Себебі бұл жемістер С дәруменінің негізгі қоры. Жемістер қан тамырларына темірді жақсы сіңіру үшін қажет. Ондағы аскорбин қышқылы иммунитетті сақтауға көмектеседі. Цитрустық жемістерді жинаудың тағы бір себебі – оларда токсиндерді организмнен шығаруға көмектесетін пектиндер көп.

    Сүт өнімдері

    Егер сіз айран, йогурт, сүзбе және басқа да сүт өнімдерін ұнатпасаңыз, онда әдеттеріңізді өзгертетін уақыт келді. Сүт өнімдері ішектің қалыпты микрофлорасын ұстап тұруға ғана емес (ағзаға ақуыздарды, майларды, көмірсуларды, дәрумендер мен минералды заттарды сіңіруге көмектеседі), А дәрумені арқылы өкпені түрлі аурудан қорғайтын қасиетке ие. Одан бөлек, сүт өнімдері кальцийдің негізгі көзі және мидың жақсы жұмыс жасауына көмектеседі.

    Бұршақ дақылдары

    Бұршақ тұқымдастардың құрамы ақуыз бен витаминдерге бай.Онда қартаю процесін баяулататын көптеген антиоксиданттар бар. Бұршақ, әсіресе жасыл бұршақ магний мен В тобындағы дәрумендердің қайнар көзі болып табылады. Олар жүйке жүйесінің стресске қарсы тұруына көмектеседі.

    Орамжапырақ

    Цитрус жемістеріне қарағанда қырыққабат С витаминінің ең бай көздерінің бірі болып саналады. Сонымен қатар, оны жаңа және ашытылған түрде жеуге болады — ең бастысы, өнім өзінің құнды қасиеттерін жоғалтпауы үшін оны тұзды ерітіндіден шаюға болмайды. Сонымен қатар, қырыққабат ас қорыту процесін жеңілдететін пайдалы талшықтардың жиынтығы.

    Қызылша

    Шалғамдағы С дәруменінен басқа (есіңізде болсын: көкөніс қаншалықты қызыл болса, оның құрамында аскорбин қышқылы соғұрлым көп болады), В тобындағы витаминдер мен темір және калий бар. Сонымен қатар, шалғам фитонцидтерге бай, бұл көктемгі терінің әлсіреуінің алдын алады.

  • Балық
    Бүкіл әлемдегі диетологтар сүйсінетін омега-3 майы – балық өнімдерінде жиналған. Сардина және майшабақ кальцийдің сіңірілуін жақсартатын D дәруменінің арқасында жеген адамның сүйектері мен тістерін нығайтады.
    Қызанақ
    Дәмді қызанақты ерте көктемде табу оңай емес екеніне қарамастан, Сіз бұл өнімді назардан тыс қалдырмаңыз. Қызанақтың бактерияға қарсы және қабынуға қарсы қуаты бар. Ол жүйке жүйесін нығайтады және шаршаумен күресуге көмектеседі. Көктемдегі ультрафиолет сәулесінен теріні қорғайды, терінің тегіз әрі жұмсақ болуына септігі бар.